Pláže v Lignano

Dovolenka Lignano » Pláže

pláže Lignano

Pláže v Lignane majú úctyhodné rozmery, dĺžka pláže je približne 8 kilometrov, šírka 60-200 metrov. Takmer celú túto plochu pokrývajú slnečníky a lehátka. V primeraných vzdialenostiach sa nachádzajú reštaurácie a bary. Pláže sú rozdelené na sektory. Každý sektor má iné slnečníky (farby) poskytuje plážový servis pre všetky ubytovacie zariadenia nachádzajúce sa za ním smerom do vnútrozemia.

Plážový servis, služby za poplatok

Udržiavané pláže v Lignane sú za poplatok. Väčšina pláží je prenajatých na podnikanie. Firmy, poskytujúce služby na pláži majú vo všetkých častiach 8km dĺžky približne rovnaké podmienky a ceny. Služby na pláži značí najmä, že vám niekto poskytne slnečník a lehátko. Ako to v Lignane na plážach vyzerá ? Keď sa na pláž pozrieme v jej šírke to znamená priečne od ulice smerom k moru, máme tu zastavanú časť ulice, kde sa nachádzajú hotely a apartmány a hlbšie do mesta ďalšie ulice s ubytovaním. Nasleduje cesta, za ňou chodník, - pešia promenáda v aleji stromov, ktorá je typická len pre časť Sabbiadoro. Hneď z chodníka sa cez nízky múrik voľne dostávame na piesok, kde sú rozmiestnené rôzne zariadenia a slnečníky s lehátkami.

voľný pruh pláže

Od chodníka v prvej zóne na piesku sa nachádzajú sprchy, pokladne, prezliekárne, toalety. Tiež športoviská (basket, petanque, volley, dance-place), požičovne bicyklov, člnov, surfov a pod. ďalej reštaurácie, bary, cukrárne, zmrzlina. Nasleduje slnečníkovo-lehátková časť. Tu si po zakúpení plážového servisu (1 slnečník + 1 lehátko + 1 kreslo) zložíte svoje osobné veci a oddávate sa leňošeniu, slneniu, proste dovolenke na pláži. Táto najväčšia plocha pláže s plážovým servisom končí asi 20 metrov od mora. Táto voľná časť pláže je určená na prechádzky, presun pojazdných zmrzlinární, butikov, poprípade je možné ľahnúť si na vlastný uterák. Postaviť si tu iné vlastné stanovisko resp. slnečník vám nedovolí obsluha pláže. Je to síce voľný pruh, ale nie až tak úplne a vo všetkom. Popoludní odtiaľto stejne všetkých vyženie príliv.

Plážový servis je za poplatok, dá sa kúpiť priamo na mieste, alebo pri objednávaní dovolenky spolu s ostatnými službami. Ak ste sa práve ubytovali a chcete nájsť svoje plážové miestečko (slnečník a lehátka) platí pravidlo, že ak budete kráčať od hotela či rezidencie priamo k moru, mali by ste naraziť na sektor, v ktorom sú vyčlenené miesta práve pre váš hotel. Jeden plážový sektor je určený pre hostí z viacerých hotelov. Prehľadnosti napomáhajú aj ceduľky s názvami hotelov pri jednotlivých radoch pláže. Povrch pláže v Lignano tvorí jemný piesok zlatistej farby. Niektorí návštevníci sa pri prvom pohľade na takú veľkú pláž a nekonečnú záplavu slnečníkov zatvária začudovane, väčšinou ak je to prvá dovolenka Lignano urobí "fíííha" každý.


Piesočné pláže v Lignane patria k najlepším v Európe

každé ráno sú lehátka vyumývané a čisté

Už pred deviatou sa celá moja rodinka rozložíme na našom stanovisku ( tuším sme mali slnečník číslo 12 v sektore 9 ). Všetky slnečníky, lehátka aj piesok naokolo sú perfektne upravené, lehátka vyumývané čisté. Každé ráno ich mladý svalnatý a nádherne opálený Talian Giuseppe ( náš plážový servisman ) odvezie do svojho servisného domčeku, kde ich jeho kolegovia umyjú a vráti ich späť čisté.

Väčšina ľudí si dáva pod seba na lehátko vlastný ručník, osušku či plachtu, ale sú aj takí, ktorí ho používajú na priamo bez podložky. Rôzne opaľovacie krémy, piesok, soľ, pot a podobne by boli na druhý deň nepríjemné, preto sa každý deň lehátka a kreslá sprchujú a čistia, najmä z hygienických dôvodov. Táto služba má podľa môjho názoru najvyššiu pridanú hodnotu v rámci plážového servisu. Ak sa lehátka denne sprchujú, v poho zaplatím 70 Euro na týždeň. Ceny za plážový servis sa pohybujú podľa sezóny (máj - september) a ďalej podľa lukratívnosti polohy od mora. Drahšie je lehátko v druhom rade od mora oproti 25. radu od mora, drahšie je v júli ako koncom septembra. Zistila som, že v Lignane zaplatíte za plážové lehátko + slnečník + kreslo od 40 až do 200 Eur za týždeň (podľa sektora, vzdialenosti od mora a sezóny).

Kvalita, vybavenosť, udržiavanie a čistota pláže v Lignane patria k najlepším v Európe. Preto Giuseppe námatkovo kontroluje, či na jeho lehátkach ležia len tí, čo majú zaplatené. Čiernych pasažierov vykáže z pláže, teda zo svojho sektora. V prípadoch vážnejšieho nedorozumenia a neochoty čiernych pasažierov pochopiť inštrukcie o odchode z pláže, môže zavolať na pomoc aj carabinierov. To býva aj s pokutou. Ak máte lístok o zaplatení plážového servisu v poriadku a chceli ste ležať na inom ležadle než ktoré máte zaplatené a toto iné nikomu nepatrí, Giuseppe nemá námietky. Naozaj som sa nestretla s takou starosstlivosťou v oblasti plážového servisu na obrovských plážach v Európe, ako je tomu v Lignane. Modrá vlajka je na mieste.

Známa sa mi pochválila, že boli na dovolenke v Lido di Jesolo, kde je plážový servis zadarmo. Nuž Majka, nikde už nie je nič zadarmo, len forma a prezentácia ceny býva rôzna. Osobne mám radšej, keď sú ceny rozpoložkované, ako keď je všetko zabalené do balíčka a nemám prehľad, z čoho sa ten balíček skladá. Napríklad známy cestovkársky pojem "dieťa zdarma" z novodobého marketingu neznamená nič iné, ako to, že položka rodiča obsahuje v sebe aj cenu dieťaťa. V minulosti bolo dieťa za 100, rodič za 150, v súčasnosti podľa moderného marketingu je dieťa zdarma ale rodič za 250. Osobne mám radšej prvý spôsob. Tak je to aj s plážovým poplatkom, niekde je uvádzaný ako samostatná položka, inokedy je započítaný v cene za ubytovanie.

Môj denný program - dovolenka na pláži

plážová promenáda

Na pláž prichádzam ešte pred slnkom. Milujem východ slnka online, preto si ho na dovolenke vychutnávam v priamom prenose vítaním slnka. Nastavím tvár vychádzajúcim lúčom a dívam sa do slnka pokiaľ mi je to znesiteľné a príjemné. Spomienka na knihu Ivana Koleniča, ktorú venoval ľuďom dívajúcim sa do slnka s otvorenými očami - otcovi a mame. Na pláži býva zavčas ráno množstvo ľudí, hlavne tí aktívni športovci, bežci a... (chôdzisti? neviem ako sa povie, keď niekto chodí ale nie je to chodec). Väčšina z nich na dovolenke plní niečo akoby predsavzatie, niečo čo normálne nerobieva, ale chcel by. Vstúpim do mora len po členky a stojím, dýcham a stále sa ešte dívam do slnka. Potom prižmúrim oči a pod viečkami sa dohrá to úžasné slnečné predstavenie. Energie mám na celý deň a môžem sa "odpojiť z nabíjačky".

Odbehnem sa naraňajkovať, obliecť sa do plaviek. V kúpeľni a v kuchyni je počuť pohyb, všetci medzi tým vstali. Nachystám raňajky, veci na pláž a za pol hoďky sme späť už ako kompletná rodinka na pláži. Máme rodinnú dohodu, že každý si robí čo chce, deti sa vyhrajú na pláži a v mori aj celý deň sami, stačí občas hodiť očkom či sú v poriadku. Manžel je tiež samostatný, rád sa pohybuje, preto sa hrá s deťmi, veľa pláva alebo sa túla po okolí na bicykli či kolieskových korčuliach. Ja si užívam leňošenie na pláži, presný opak každodenného zhonu a povinností. Tu si to vychutnávam. Natriem sa krémom na opaľovanie, nasadím si slamený klobúk, odpoviem na tri ľahké otázky deťom a manželovi a dám im na javo, že vypínam príjem. Pochopia a každý sa venuje svojej predstave dovolenky. Oni traja si poberú šnorchle a ďalšiu výstroj potápača, ja si vyberám z prúteného koša ružový román.

Musím sa priznať, že na dovolenke prečítam 2-3 knihy a hromadu časopisov. Strácam pojem o čase, pretože románový hrdina je už tak blízko aby ... Zrazu ma niečo vytrhne, ale hneď viem čo sa deje. Deti sa vracajú s úlovkom, samozrejme sa zakrádali potichu, odzadu, aby ma mohli nečakane ofŕkať vodou. Zbožňujem tieto manželove hry s deťmi na skupinku troch pirátov či indiánov, proste niečoho, čo ma prepadne. Odchádzame spolu na kávu a zmrzlinu. Pred tým sa všetci osprchujeme, potápači od slanej vody a piesku, ja od horúčavy. Fotíme sa, zabávame, smejeme, rozprávajú mi zážitky z potápania. Rodinná dovolenka pri mori má vyzerať presne takto. Teda podľa mňa určite. Dohodneme si ďalší čas a miesto stretnutia, ja sa vraciam k románu, moji traja hrdinovia mieria do Guliverlandie.

Z pláže odchádzame až takmer pred západom slnka spolu s tými najskalnejšími dovolenkármi. Niekoho to nebaví, no ja sa môžem opaľovať celý deň. S kámoškou lekárkou sme si potvrdili, že správne opaľovanie je pre správny typ pokožky prospešné. Slnečníkom, morom, opaľovacím krémom a polohovaním tela sa dajú dosiahnuť výborné výsledky a získať kvalitný vitamín D3, ktorý je pre organizmus nenahraditeľný. Iba ak sú deti hladné odchádzame z pláže skôr, ale na západ slnka sa opäť vrátim a podobne ako som ho ráno privítala, sa večer so slnkom rozlúčim. Je to fantastický pocit a stav mysle, aký mi slnko navodí. Tiež prajem každej žene manžela, ktorý má pre vás pochopenie a odbremení vás od detí aspoň na jeden týždeň počas prázdnin.

Voľné pláže sú zdarma, nahota je v Taliansku zakázaná

voľné pláže

Všeobecne sú všetky pláže na severe Talianska podobné a charakterizuje ich niekoľko spoločných vlastností obrovské rozmery, pozvoľné zvažovanie do mora, zlatistý jemnučký piesok, záplava slnečníkov, orientácia juho-juho-východ... Vo všetkých týchto letoviskách nájdeme podobný plážový servis ako štandard, ktorý nevyhovie každému. Romantika určite nenadchnú kilometrové zástupy slnečníkov a tisícky dovolenkárov na plážach. Preto sú v každom talianskom stredisku na severe Jadranského mora tiež voľné pláže (aj keď len menšinové). Tí čo potrebujú a dobre hľadajú, nájdu aj intímčo. Voľné pláže sú zdarma. Voľná pláž znamená, že tam nikto nič neposkytuje ( žiadny slnečník ani lehátko ) a tým pádom ani nevyberá vstupné. Prinesiete si vlastný slnečník, vlastné kresielko, alebo sa rozvalíte na deku či nafukovačku a ušetríte od 40 do 200 Eur. Lignano má voľnú pláž až na samom cípe polostrova, za hranicou plážových hotelov Nettuno, Marin, Pelikan, Columbus.

Sem chodievajú sporovlivejší dovolenkári, ktorí si prinesú vlastné fľaše s nápojmi, ktoré im na slnku určite steplajú, prinesú si vlastné nafukovačky, na ktorých poležia a opaľujú sa. Niektorí majú dokonca svoj vlastný slnečník a plážové kresielko. Tu sa pristavím, či nejde o šetrenie na nesprávnom mieste. Taká vlastná výbavička výjde rovnako, ak nie drahšie ako plážový servis. Podobné vybavenie ( slnečník a kresielka ) majú rodičia na chalupe, neviem si predstaviť, kam to do auta nabaliť. Prvý úsek voľnej pláže vedľa poslednej platenej je značne prehustený. Je to kôli sprchám a toaletám, ktoré už na voľnej pláži nie sú. Čím ďalej od "civilizácie" je voľná pláž prázdnejšia, zato však naturo-romantickejšia. Na úplnom jej konci, kam už ani líšky nechodia, sa opaľujú už len hamblivé dievčiny hore bez a hambaté dievčiny úplne bez. Nahota na plážach v Taliansku je zakázaná pod hrozbou pokuty, preto si dobre premyslite kde a kedy zhodiť plavky.

Stačí si pozrieť cedule so zákazmi na platených plážach a hneď je nám jasné na čo môžu byť dobré voľné pláže. Na platené pláže je zákaz vodenia psov a iných zvierat, zákaz bicyklovania, nahoty, stavania vlastných slnečníkov a používania vlastných stoličiek či ležadiel, nesmie sa robiť nadmerný hluk, behať medzi odpočívajúcimi a inak ich otravovať a obmedzovať. Toto všetko sa môže na voľných plážach, takže je jasné ich využitie. Opaľovanie bez plaviek je v Taliansku na plážach všeobecne obmedzené. Prípustné je zložiť si vrchný diel plaviek, avšak Talianky si ho oblečú hneď ako sa zodvihnú z lehátka aj keď idú do mora sa okúpať používajú komplet plavky. Voľnosť aká je príznačná napr. pre chorvátske pláže tu naráža na nepochopenie a kľudne vás upozorní plážový servisman, ak sa mu zdá že prekračujete mieru necudnosti na verejnosti. Nuž Taliansko je silne katolícka krajina a hambaté ženy sú z pláží vytesnené za dohľad verejnosti, aj keď sa to Talianom nesmierne páči.

Nudizmus po Taliansky - hambatá žena na pláži Nudizmus po Taliansky
rozľahlý divoký priestor pri Marina Punta Faro s množstvom nízkej zelene poskytuje dostatok intimity

Prechádzka pozdĺž pláže trvá viac než 4 hodiny

Jedného dňa sme podnikli prechádzku po celej pláži, prešli sme ju od červeného majáku neďaleko východného prístavu Marina Punta Faro až po ústie rieky Tagliamento. Niekto to nazve prechádzkou, ja to nazývam štvorhodinovou túrou. Jasne sa dá vyčleniť niekoľko častí pláže, ktoré sa odlišujú na pohľad voľným okom. Cíp polostrova na začiatku našej túry tvorí voľná pláž, ktorú popisujem o 2 odstavce vyššie. Jej prírodný charakter, obrovské rozmery a voľnosť určite privítajú samotárske povahy, sporovliví dovolenkári, romantické duše, ale najmä psíčkari, ktorí majú vstup svojich miláčikov na ostatné pláže zakázaný. Tu sa môžu spolu kúpať a ubehať ich do vyčerpania. Nádherný pohľad na vplávací koridor do lagúny je z móla starého majáka ( foto použité ako pozadie tohto blogu).

Putovanie pozdĺž pláže po chodníku prímorskej ulice Lungomare, vám odhalí názvy vstupných brán jednotlivých pláží, resp. plážových sektorov. Pláže sú odlíšené farebne inými slnečníkmi. Rôzne farby slnečníkov sú dobrou orientačnou pomôckou pri hľadaní toho svojho miesta, keď sa vraciate z mora alebo potuliek po letovisku. Každá pokladňa a k nej prislúchajúci úsek pláže má nejaký názov, preto sa v časti Lignano Sabbiadoro vyskytujú pláže 1. Granchio, 2. Pesce Spada, 3. Balena, 4. Stella Marina, 5. Pescecane, 6. Pinguino, 7. Foca, 08. Lido del Sole, 9. Ausonia, 10. Delfino, 11. Aragosta, 13. LidoCity, 14.-15. Portofino, 16. Gabbiano, 17. Leone Marino, 18. Pesce Spada, 19. Sabbiadoro všetky z ulice Lungomare Trieste. Ak kráčate popri mori v piesku, tieto názvy sa nedozviete, ale tiež vidíte rozdiely. Niekedy nepatrné, inokedy výraznejšie.

Najvýraznejším miestom na pláži je vyhliadka s reštauráciou v mori v tvare lastúry - Terrazza a Mare. V blízkosti sa nachádza tanečná plocha, športové ihriská aj najluxusnejšie turecké stany v rámci plážového servisu v Lignane. Tu je centrum centrovaté. Prejdeme ďalej popri nápaditej obrovskej konštrukcii, ktorou je tribúna pre divákov nad ihriskami plážového voleybalu. Beach volley v Lignane poriada aj známe medzinárodné podujatia v tomto športe. Opodiaľ sa nachádza zóna milovníkov vetra, vĺn a windsurfingu. Bary, hudba a možnosť občerstvenia aj stravovania sú rozmiestnené po celej pláži. Koniec štvrte Sabbiadoro vymedzuje vysoký apartmánový vežiak Bianco Nero. Susedná časť Pineda je charakteristická jasnou hranicou, kedy z organizovaného a uhladeného piesku medzi slnečníkmi prechádzame do pustej plážovej divočiny.

Divoké pláže je môj pracovný názov. Je to úsek tajuplný, bez známky infraštruktúry. Vidieť tu iba akúsi skupinku seniorov v rôznom zdravotnom stave a mobilite. Niektorí hrajú petanque, iní sú na vozíčkoch v doprovode zdravotných sestier. Preto usudzujem, že v postrannom lesíku je asi nejaká ozdravovňa či niečo podobné. Po pätnástich minútach chôdze po jemnučkom piesku divokej pláže sa dostávame do ďalšej civilizovanej časti Lignano Pineta. Na prvý pohľad to tu vyzerá ako v Sabbiadore. Možno je pláž širšia a sklon do mora ešte o čosi miernejší. Výrazným bodom tejto časti letoviska je mólo. Siaha hlbšie do mora ako Terrazza a Mare v Sabbiadore. Na konci je reštaurácia s vyhliadkou na pobrežie. Kvalita piesku ani mora nenasvedčuje žiadnu zmenu. Hotelových budov na pobreží je pomenej ako v časti Sabbiadoro. Prímorskú promenádu tu nahrádza vysoká radová zástavba butikov, po streche ktorých vedie chodník s výhľadom na more a pláž. Vyzerá to ako chôdza po čínskom múre, každých x metrov sú schody na pláž.

Pineta je architektonický unikát. Vo vnútrozemí, kde sa nachádza ubytovanie pre návštevníkov hotely a apartmány, má tvar špirály. Z centra štvrte Pineta vychádza špirálovite zatočená cesta rozširujúca sa až k moru. Hotely a rezidenčné domy sú v menšej hustote v zelenom prostredí píniového lesa, ktorý pokrýva celý polostrov. Dovolenka Lignano v časti Pineta je považovaná za lacnejšiu a menej luxusnú ako dovolenka v Sabbiadoro. Na druhú stranu je Pineta kľudnejšia a lepšie vyhovuje pre rodiny s malými deťmi a ľudí, ktorí sa radi vyspia bez rušenia diskotékami. Pokojná Pineta na strane pláže pozvolne prechádza do časti Riviera, čo zistíme podľa popisov na tabuliach. Keď sme dorazili k ústiu rieky Tagliamento, myslela som že zazriem Bibione, ale kôli stromom na brehu sme ho nevideli. Nastal čas na cestu späť.

Zakopaný v piesku na pláži:
zahrabávajte sa do piesku - stará hra býva nedocenená, určite ste už videli niekoho ako sa na pláži zahrabávajú do piesku. Skúste to tiež. Ak vydržíte dosť dlho zahrabaný, možno sa vám podarí zažiť a poznať niečo nepoznané. Už niektoré staré prírodné civilizácie poznali silu zeme a jej vplyv na zasypaného človeka. Možno ste videli film Bohovia sa museli zblázniť. Zahrabanie po krk nie je len ako zábava, ale má hlboký ozdravný účinok, ktorý mnohí ani netušia. Navyše je táto technika výbornou formou nácviku istých mentálnych cvičení.

• najlepší peelingový prostriedok je piesok na pláži a v mori
• najobľúbenejšie plážové hry sú volejbal a petanque
• piesok je balzam na chodidlá, chodiť, chodiť, chodiť
• piesok masážou chodidiel pôsobí ozdravne aj na iné orgány
• postavte vlastný hrad z piesku
• zbierajte mušličky, z nich vzniká piesok
• ak to preženiete so slnkom, použite jogurtový náter, alebo kúpeľ v čiernom čaji
• slnko pôsobí na citlivú pokožku aj pod slnečníkom, alebo tričkom
• kvalitné slnečné okuliare chránia zrak pred UV žiarením
• pri umeleckom opaľovaní si nalepte vzory na pokožku, tá zostane pod nimi neopálená
• pri slnení sa otáčajte, preexponované časti tela zakrývajte pred slnkom
• príjemné - mokrý sa vyváľajte a zostaňte ležať v piesku, kým sa vyhrejete




pláže Lignano časť Pineta
pláže Lignano odliv
divoké pláže Lignano
prechádzky na pláži v Lignane
pláže Lignano stavby z piesku




Obsah článku:
Piesočné pláže v Lignane 8 kilometrov slnečníky a lehátka, služby na pláži za poplatok, slnečník a lehátko, pešia promenáda v aleji stromov, sprchy, pokladne, prezliekárne, tiež rôzne športoviská, Plážový servis je za poplatok; pláže v Lignane patria k najlepším v Európe, každý deň sa lehátka a kreslá sprchujú a čistia, milujem východ slnka, kompletná rodinka na pláži, nudizmus po Taliansky, zakopaný v piesku nahota je na plážach v Taliansku zakázaná
Blog:
Lignano dovolenka Taliansko trasa mapa more pláže Lignano dovolenka letovisko ubytovanie hotely apartmány last minute fotogaléria Benátky zábava Friuli Rím letenky počasie kontakt spolupráca bloguje napísali blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
Pláže Lignano pláž piesková pláže v Lignane úzko súvisí s témou more pobyt na pláži celý deň na pláži opaľovanie odpočinok aktivity počas žltý piesok piesková pláž kamienky prechádzka po pláži lehátko slnečník stavby z piesku platený plážový servis život na pláži obchodníci masáže tetovanie a iné služby ráno na pláži nočné kúpanie orientácia pláže upratovanie a čistota vodenie psov sprchy občerstvenie zmrzlina reštaurácie športoviská; plážová promenáda, súkromie vstup voľný okrajové pláže.



3 komentáre:

  1. prijemne a poucne citane.dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásne napísné a znovu som sa tam preniesla vďaka týmto riadkom.ĎAKUJEM.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi prijemné čítanie. Chystáme sa tam 1.krat v živote, tak som dostal mnoho odpovedi. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť