Letenky

Dovolenka Lignano » Letenky

letenky cestovanie lietadlom

Pre milovníkov lietania prinášam niekoľko praktických rád ako získať výhodne letenky. Lignano nie je síce ideálnou destináciou na využitie leteckej dopravy zo Slovenska, ale na objasnenie problematicky lietania na krátkych trasách je vhodné. Získala som letenky zdarma (len na krátke lety), tak som sa rozhodla otestovať letecké spojenie na obľúbenú Benátsku Riviéru - dovolenka Lignano - Taliansko.

Ako letieť z Bratislavy do Lignana?

Ak by ste chceli letieť z Bratislavy do Lignana, museli by ste použiť trocha komplikovaný postup s prestupovaním. Najbližšie medzinárodné letiská pri Lignane sú v Terste (letisko Ronchi dei Legionari) vzdialené 66 km a druhé sa nachádza v Benátkach (letisko Marco Polo) vzdialené 100 km z Lignana.

Prepraviť sa letecky zo Slovenska do Benátok či Terstu znamená použiť Viedeň (letisko Schwechat), alebo Budapešť (letisko Ferenca Liszta). V súčasnosti (r. 2011) žiaľ Bratislavské (letisko M. R. Štefánika) priame letecké spojenie do Benátok, alebo do Terstu neponúka, ale v blízkej budúcnosti možno ... Záujem o lietanie z a do Bratislavy zatiaľ prejavujú viac chartereri, než pravidelní prepravcovia. Možno sa do budúcna situácia zlepší a Bratislava sa aj v tomto ohľade stane štandardnou európskou krajinou. Stačí sa pozrieť na susedov v Maďarsku, aby sme zistili, že aj malé krajiny môžu mať silné letecké postavenie.

Vyplatí sa využiť lietadlo na krátkej trase?

Vyhľadajte si vhodný let z Viedne. Ak bývate v Bratislave a okolí je Schwechat celkom praktické letisko, odkiaľ lietajú aj pravidelné linky do Benátok. Let z Viedne do Benátok trvá necelé tri hodiny. Ak bývate bližšie k Budapešti, môžete využiť na let do Benátok maďarské letisko Ferenca Liszta. Z Budapešti trvá let do Benátok asi 3:30 hod. Ja som vyskúšala Viedeň. Pol hodiny mi trvala cesta autom z Bratislavy na letisko do Viedne (60 km), check-in + boarding 1 hodina, let 3 hodiny, odbavenie v Benátkach 20 min, čakanie na autobus 40 min, cesta z Benátok do Lignana autobusom 1:30 hod.

Výsledný čas leteckej dopravy: 7 hod (0:30 + 1:00 + 3:00 + 0:20 + 0:40 + 1:30 = 7 hod).

Časovo sa moja cesta lietadlom (7 hod.) vyrovnala ceste vlastným autom (7 hod.) - trasa Bratislava Lignano. Môj pokus o čo najrýchlejšie absolvovanie leteckej trasy Bratislava – Lignano mal aj malé časové rezervy, kde by sa možno dal celkový čas mierne vylepšiť. Napr. v odbavovacom čase pred odletom som strávila celú predpísanú hodinu na letisku, lebo mávam strach prísť neskôr, aby mi to „neuletelo“, ale cestujúci prichádzali aj tesnejšie pred odletom, cca 20-30 min. Pri boardingu by sa teda dalo ušetriť možno aj tridsať minút. Ďalej by sa dala zlepšiť logistika, teda lepšie sa trafiť do odchodu autobusu z letiska v Benátkach (stratila som tu 40 min čakaním na autobus).

Časová výhoda: - auto (7 hod.) - lietadlo (7 hod.)

Ekonomika auto: € 40.00/osoba (160.00 celkové náklady na cestu štyroch osôb, diaľničné poplatky + pohonné hmoty, nepočítam amortizáciu a pod. položky) tam aj späť, prepočítané na jedného € 40.00 / osoba (160:4=40).

Ekonomika letenky: auto na letisko €10 (PHM; započítať 2x aj spiatočnú cestu) + €10 (diaľničný poplatok AT) + €0.00 (pôvodná letenka bola za €130, po uplatnení akcie 0.00) + €15.00 (miestny autobus; započítať 2x aj spiatočnú cestu)

Ekonomická výhoda: + auto (€ 40.00) - lietadlo (€ 190.00)/(€ 60.00 po zľave)

ANI LETENKA ZDARMA NEUROBÍ CESTU LIETADLOM LACNEJŠOU...

Žiaľ najvýznamnejší ekonomický parameter porovnávania výhodnosti - nevýhodnosti leteckej dopravy na krátke trasy dopadol nelichotivo pre letenky. Lietať sa nevyplatí, dokonca ani letenka zdarma neurobí cestu lietadlom lacnejšou než napr. doprava automobilová. To som si dala záležať a čerpala som najlacnejšie sprievodné služby k letenkám. Namiesto taxíka na letisko do Viedne, za ktorý by som zaplatila 40-100 euro som zvolila vlastné auto s šoférom - príbuzným. Z letiska v Benátkach som zvolila lacnejší autobus namiesto transferu, alebo taxíka. Je to zarmucujúce, ale cesta lietadlom "zadarmo" je fakt drahšia. Preto sa letecká doprava márne snaží presadiť. Ani LOWCOST nie je riešením, proste to ekonomicky nevychádza. Naopak pokusy znižovať za každú cenu ceny leteniek vedú k znižovaniu bezpečnosti leteckej dopravy.

Pohodlie je taktiež významným parametrom dopravy. Porovnaním letu a cesty autom je potrebné zvážiť počet operácií, prerušení cesty, únavu, fyzickú i psychickú náročnosť, pocit bezpečia, stres, časovú tieseň ... Jedná sa o množstvo faktorov, ktoré môžu mať u rôznych osôb opačné poradie dôležitosti a iné vnímanie. Ja patrím k ľuďom, ktorí pre vzdialenosti do 1.000 - 1.500 km preferujú vlastné auto. Pre mňa ide o vzdialenosť, ktorá sa dá v pohode zvládnuť jednému šoférovi na "jeden záťah" (s pár krátkymi prestávkami na kávu a toaletu). Šoférovanie ma navyše baví, považujem ho za príjemnú aktivitu, kochám sa krajinou, ktorou prechádzam. Auto mi dáva pocit pána svojho času, vyrážam kedy chcem, volím tempo, aké chcem, prichádzam kedy chcem. Sedenie v aute mám pohodlnejšie ako v lietadle.

Pohodlie: Auto (60%) - lietadlo (40%)

Patrím do kategórie ľudí, pre ktorých je pohodlnejšie vlastné auto, než lietadlo. Na krátkych vzdialenostiach lietajú maximálne Boeingy 737, ktoré väčšina z vás dobre pozná, ak lietate po Európe. V takýchto lietadlách ani prvá trieda neposkytuje komfort, kvôli ktorému by som prehodnotila uprednostňované pohodlie v aute triedy BMW 5 triedy. V Boeningu 737 sedíte ako v autobuse. Za nepohodlné považujem vláčenie sa s batožinou z taxika do autobusu, na check-in do lietadla z lietadla, čakanie na batožinu po pristátí, poškodenie obsahu batožiny pri hrubej manipulácii a pod.

Bezpečnosť: Auto (98%) - lietadlo (70%)

Zatiaľ sa mi ani v lietadle, ani v aute nič nebezpečné neprihodilo. Pre percentuálne vyjadrenie mnou pociťovanej úrovne bezpečnosti u porovnávaných druhov dopravy som musela vziať do úvahy skutočnosti ako: privretý prst do dverí auta, alebo bolesti hlavy či zaľahnutie v ušiach po pristátí lietadla. Osobne sa cítim bezpečnejšie, ak mám dopravný prostriedok pod vlastnou kontrolou alebo kontrolou niekoho koho poznám a komu dôverujem, než ak ho riadi neznámy vodič či pilot. Bezpečnosť vo vlastných rukách je dôležitá.

Osobné prehliadky na letiskách, ktoré čím ďalej presahujú akceptovateľný štandard zachádzajú do extrémov, najmä ak cestujete mimo EU (napr Amerika hodina zdržania pred odletom a ďalšia hodina a pol po pristátí v USA). Nie len že prehliadky spôsobujú únavné zdržanie, ale psychologicky pôsobia negatívne na pociťovanie bezpečia samotnými pasažiermi. Ten istý účinok má prítomnosť ozbrojených a špecializovaných jednotiek na všetkých letiskách. Je to stresujúce. Navyše osobné prehliadanie je psychologicky veľmi ponižujúce.

Teroristické hrozby, ktoré sú dôvodom takýchto opatrení ma nútia stiahnuť leteckej doprave 30% a to som veľmi mierna a snažím sa vyjadriť sa relatívne. Pritom bezpečnosť sa u mňa (a myslím že aj u väčšiny ľudí) prejavuje tak, že sa cítim buď bezpečne, alebo nebezpečne. Teda bezpečne a idem, alebo nebezpečne a nejdem. Neviem sa cítiť nebezpečne na 40% alebo bezpečne na 80%. Takže u mňa auto jasne vyhráva.

Ako získať letenky zdrama?

Ako vidieť na cenovom porovnaní leteckej a automobilovej dopravy na krátke vzdialenosti, ani letenky zdrama nedokážu zvýhodniť leteckú dopravu. Stále ostávajú rôzne poplatky za prepravu z / na letisko, poplatky za parkovanie (napr. každá započatá hodina na Schwechate 4 euro). Transféry taxíkmi, hotelovou dopravou, autobusmi, alebo železnicou spravidla znamenajú vyššie náklady než vlastné auto. V Taliansku platí také "hrubé" pravidlo pre vypočítanie nákladov za transfer: 1km = 1 Euro, to znamená za 100km z letiska do hotela zaplatíte 100 Euro.

Napriek týmto faktom, jestvuje niekoľko zaujímavých spôsobov, ako získať letenky zdarma. Ja som získala jednu z cien, ktoré poskytovala istá letecká spoločnosť počas veľtrhu cestovného ruchu Slovakia Tour. Stačilo vyplniť dotazník o cestovateľských zvyklostiach a zúčastniť sa zlosovania, v ktorom takmer každý účastník niečo vyhral. Ja som získala možnosť preplatenia letenky do €150.00 podľa vlastného výberu. Úžasné, potešila som sa, lebo som presne vedela že túto výhru využijem na vyskúšanie lietania na krátke trasy. Keďže ma najviac zaujíma severné Taliansko, rozhodla som sa letieť do Benátok, ako súčasť dovolenkového pobytu na Benátskej Riviére.

Spôsobov ako získať letenky zdarma je veľa, najjednoduchšie je sledovať internet. Množstvo subjektov sa pokúša presadiť vo vzájomnom súperení na trhu s letenkami a leteckou dopravou. Nízko nákladové letecké spoločnosti ponúkajú rôzne akcie, uvádzacie ceny, zľavy a často aj letenky zdarma. Súťažte, sledujte, vyhrávajte. Bude to fungovať, dokiaľ sa bude letecká doprava snažiť presadiť na krátkych trasách. Pokúste sa získať k letenke zdarma aj letiskové poplatky v cene, transfer z-do hotela, parkovisko na jednom i druhom letisku v cene, prenájom auta za zvýhodnené ceny a podobne. To sa vám iste nepodarí, pretože toto sú všetko položky, ktorými sa kompenzujú poskytované zľavy. Dostanete pár eur zľavu z ceny letenky, ale priplatíte si za každé kilo batožiny navyše, poistenie za nestratenie a nepoškodenie batožiny, príplatok palivový, letiskové poplatky, taxu takú, príplatok hentaký a ... na koniec vlastne na vás dobre zarobili. Dobrá finta, že?!

Letenky do Lignana

Ak už ste získali nejaké výhodné letenky do Lignana napríklad, alebo do inej destinácie na krátky let, využite ich aj napriek uvedeným nevýhodám. Najbližšie medzinárodné letiská pri Lignane sa nachádzajú v Benátkach a Terste. Obe sú dobre dostupné z Lignana autobusovou dopravou. Letisko Ronchi dei Legionari v Terste je vzdialené asi 70 km od strediska Lignano. Počas dňa približne v hodinovom intervale ochádzajú autobusy do jednotlivých letovísk na Benátskej rivére, teda aj Lignano. Letisko Marco Polo v Benátkach je vzdialené asi 100 km od letoviska Lignano. Počet autobusov je podobný, interval približne jedna hodina.

Výhodou ubytovania zakúpeného v cestovnej kancelárii je kompletný servis na cestách, teda aj riešenie detailov akými sú preprava z letiska do hotela.

Ak sa vám nechce čakať na autobus, môžete využiť možnosť objednať spolu s ubytovaním aj transfer. Na výber bývajú dve verzie transferov: individuálny transfer znamená, že auto je vyčlenené iba pre vás (podobne ako pri taxíkoch) a vašich známych, ktorí cestujú s vami (rodina, kolektív, priatelia). Kolektívny transfér znamená, že auto je zaplnené viacerými cestujúcimi, ktorí necestujú spoločne, ale na cenu auta sa poskladajú podľa ich počtu. Nevýhodou je, že môže trvať aj jednu alebo dve hodiny, kým sa z viacerých letov pozbierajú cestujúci do jedného auta.

Letenky zhrnutie - ak môžete, vyhnite sa lietaniu

Na otázku či sa vyplatí využiť lietadlo na krátkej trase môžem pokojne odpovedať: nie. Napriek výsledkom v predchádzajúcich kritériách výhodnosti - cena, úspora času, bezpečnosť, pohodlie, ktoré všetky hovoria v prospech osobnej dopravy autom, je letecká doprava opodstatnená z viacerých dôvodov. Napr. ak nevlastníte auto či vodičské oprávnenie; netrúfate si šoférovať na dlhšie trasy; vaši rodičia sú majiteľmi leteckej spoločnosti, ... a v neposlednom rade sa oplatí letieť, ak ste získali v lotérii alebo tombole letenky zdarma a chcete si užiť pocit z výhry. Pozor však: letecká doprava na krátke trasy je nevýhodnejšia než iné druhy dopravy aj v prípade, že letenky máte zdarma. Moja rada znie - ak môžete, vyhnite sa lietaniu. Ušetríte čas, peniaze, stres a nepohodlie.

letenky pokyn na štart
letenky vysoko nad oblakmi
letenky letisková autobusová doprava
letenky na pravidelnú linku
pred odložením letenky do príručnej batožiny



Obsah článku:
Letenky lietadlo letisko Bratislava, letenky cestovanie lietadlom a letecké spoločnosti vyčítam priamo z letenky. Vidím, že mám miesto pri okne, cieľom je letisko Pietro Savorgnan di Brazzà Trieste Ronchi. Použila som "lowcost" lacné letenky nízko-nákladové rezervácie a booking leteniek. Letenka online znamená, že ide o kupovanie letenky priamo na letisku, alebo v elektronickom online systéme. Letuška a pilot (kapitán) osoby zodpovedné za dopravu, lietadlo, letisko, charter a povinný palivový príplatok. Príletová hala, pokyn na štart dáva signál, aby odletová hala bola pravidelne uprataná. Nerovná letisková plocha spôsobuje drncanie, pristávacia dráha a štartovacia dráha bývajú to isté. V zlom počasí čakanie na let, poistenie batožiny takmer nutné. Terminál gate letisková taxa ťa posúva a berie miestna autobusová doprava. Veľkosť letiska vysoko nad oblakmi sa zdá byť malá, počet prepravených osôb určuje veľkosť letiska tak ako aj množstvo ton prepraveného tovaru. Letisko Bratislava spojí letisko Benátky pravidelná linka? Taxi a požičovňa automobilov (cheap car rental) alebo len check in check out, to sú slová z letenky. Medzinárodné lety musia mať príjem a výdaj batožiny, okrem kúskov - príručná batožina, všetko ide na pásy. Malé miesto v lietadle, čakáš na štart a pristátie, keď všetko dobre dopadne, tak tešíš sa a tlieskaš. Last minute letenky stoja len pár šušňov, duty free shop, meškanie bez náhrady rušňov. Občerstvenie počas letu, prinesie letuška k svetu, prečítať noviny, správy aby sme sa menej báli.
Blog:
dovolenka Lignano Taliansko trasa mapa more pláže Lignano dovolenka letovisko ubytovanie hotely apartmány last minute fotogaléria Benátky zábava Friuli Rím letenky počasie kontakt spolupráca bloguje napísali blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
Lacné letenky charter lietadlo, Bratislava Lignano letisko, doprava transfér autobus taxi auto, bezpečnosť cenová výhoda, - - - .



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára