Friuli Venezia Giulia

Dovolenka Lignano » Friuli Venezia Giulia

San Daniele prosciutto Friuli Venezia Giulia

Prvý z dvadsiatich regiónov na ceste do Talianska. Nachádza sa na severovýchode krajiny, susedí so Slovinskom na východe a Rakúskom na severe. Najdlhšiu východnú hranicu zdieľa FVG s talianskym regiónom Veneto, južnú časť regiónu FVG (pobrežie dĺžky približne 80 km) obmývajú vody Jadranského mora. Tu na pobreží leží aj najvýznamnejšie letovisko kraja Lignano, kam rada cestujem - dovolenka Lignano.

Putovanie krajinou kontrastov

Do zoznamu prázdninových stredísk vo FVG patria okrem najznámejšieho strediska Lignano aj Grado a hlavné mesto regiónu Terst, kde sa nachádza významný prístav aj medzinárodné letisko Ronchi dei Legionari. Obidva som počas svojich ciest do Talianska navštívila a bola som nadmieru spokojná. Friuli Venezia Giulia je krajinou kontrastov. Zo severu je krajina tvorená vysokými horami, postupujúc na juh sa zvažuje až k moru a strieda veľa rôznych krajinných typov. Dolomity sú skutočne veľkolepé, vznikli tu mnohé kvalitné lyžiarske strediská. Podobne tak pobrežie s lagúnami a dlhé piesočnaté pláže. Niekoľko turistických stredísk na severe Jadranu, ako slávne Lignano Sabbiadoro a Grado, profitujú z kvalitných piesočnatých pláží. Piesočnaté pláže v Lignano vyhľadávajú turisti z celého sveta pre pohodlie a bezpečnosť. Skalnaté more a pobrežie sa vyskytuje v okolí Terstu a pre niektorých môže mať jeho čaro a divokosť taktiež významný vplyv pri rozhodovaní o tom, kam zamierime najbližšie a aká bude naša budúca letná dovolenka.

Veľká rozmanitosť krajiny sa zhoduje s bohatým a pestrým kultúrnym dedičstvom, ktoré bolo vytvorené v toku zložitých dejín a sútokom rôznych civilizácií na tomto území. Friuli Venezia Giulia vyzerá ako malý vesmír s mnohými rôznymi tradíciami, veď je to "krajina kontrastov". Provinciami regiónu sú: Terst (Trieste - krajské mesto), Gorizia, Pordenone, Udine.

Medzi najkrajšie klenoty regiónu Friuli Venezia Giulia patrí starobylé mesto Aquileia, kedysi patriace medzi najdôležitejšie mestá rímskej ríše. Zapísaná v zoznamoch svetového dedičstva UNESCO je Aquileia jedným z najvýznamnejších príkladov ranného kresťanského umenia. Nachádzajú sa tu pozostatky a zrúcaniny riečneho prístavu a baziliky.

Dolomity sú ďalším klenotom na zoznamoch kultúrneho dedičstva UNESCO. Skalnaté hory sú veľmi cennou prírodnou pamiatkou a ponúkajú očarujúce scenérie tvarov a farieb, a to v zime aj v lete. Priezračná voda v jazierkach a riekach, snehom pokryté vrcholky nad zelenými údoliami s výhľadmi na neďaleké Jadranské more.

Hlavné a prístavné mesto Terst (Trieste) v sebe skrýva nespočetné krásy - staré kaviarne, neoklasicistické budovy pozdĺž Canal Grande a pamiatky odhaľujúce kúzlo tohto stredoeurópskeho mesta so slávnou minulosťou. Ďalším nevšedným cieľom je kozmopolitné mesto Gorizia s jeho stredovekým hradom, ktorý pripomína stáročia dejín. Udine je na talianske pomery nemenej pôvabné mesto, napriek tomu skrýva starý hrad a drahocenné diela Giambattista Tiepolo. Pordenone určite stojí za návštevu, jeho historické budovy a Corso, lemované typickými dlhými podlubiami. Niekoľko ďalších miest a malých obcí obohacuje umenie a tradície regiónu Friuli Venezia Giulia. Grado je príznačné pre jeho benátsky štýl starého mesta. Malé mestečko San Daniele sa oplatí navštíviť pre jeho krásne fresky a kostol Sant'Antonio. Cividale del Friuli bolo sídlom prvého Lombardského vojvodstva v Taliansku.










• Carnia
• Tarvisio
• Udine
• Pordenone
• Gorizia
• Trieste
• Lignano
• Grado

Taliansky región Friuli Venezia Giulia
severovýchodný región
siaha od Alp po more
hraničí: Slovinsko Rakúsko Veneto Jadranské more.
Prímorská dovolenka alternatívy
prázdniny po celý rok užívať
Grado nádherný ostrov.
Špičkové letovisko Lignano
dovolenka Lignano a návšteva Terstu
patria k najvyhľadávanejším
turistickým cieľom.
Lyžovanie na severe Friuli - Tarvisio
Carnia v zime i lete.
Miestne špeciality sú ryby jota
ovplyvnené slovinskou kuchyňou.
Nenechajte príležitosť ochutnať
San Daniele prosciutto - toto je originál.
Pohár miestneho vína.
Zábava pri športe beach volley golf
horský bicykel, windsurfing, sailing
tématické parky aquasplash,
komu nie je dosť môže pokračovať večer v disco baroch.
Hlavné mesto Trieste, zaujímavé Udine,
Pordenone, Gorizia.
Letisko Ronchi Trieste spojenie Mníchov,
Duseldorf Londyn.

Friuli Venezia Giulia - Udine
Friuli Venezia Giulia - história
Friuli Venezia Giulia - Trieste
Friuli Venezia Giulia - hrad Miramare
Friuli Venezia Giulia - Grado




Obsah článku:
Friuli Venezia Giulia po celý rok - - - .
Blog:
dovolenka Lignano Taliansko trasa mapa more pláže Lignano dovolenka letovisko ubytovanie hotely apartmány last minute fotogaléria Benátky zábava Friuli Rím letenky počasie kontakt spolupráca bloguje napísali blog dovolenka Lignano.
Kľúčové slová:
Friuli Venezia Giulia Lignano Grado Trieste more dovolenky prázdniny - - - .



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára